Ostropestřec mariánský - záchrana pro naše játra

ostropestrec-marianskyOstropestřec mariánský je velice dekorativní a vzrostlý bodlák, který je ozdobou každé zahrady. Pro potěšení oka i léčebné účely se pěstuje i u nás, je vcelku nenáročný na podmínky, ale nejlépe se mu bude dařit na místě s dostatkem slunce. Vyskytuje se jako letnička nebo dvouletka, jež kvete až druhým rokem. Jeho květy mají purpurovou barvu, jak ji známe u většiny bodláků. Ostnaté listy této rostliny mají typické bílé žilkování, podle kterého také ostropestřec nejlépe poznáme.

Dříve se k léčení většinou používaly listy a kořen, dnes jsou to hlavně semena, ze kterých se připravují čaje, tinktury, oleje, kapsle nebo tablety. Semena se sbírají v pozdním létě vyloupnutím a suší se. Protože se u nás výrazné léčivé účinky ostropestřce dostávají stále více do povědomí, přípravky z jeho semen jsou dnes už běžně k dostání. Vzhledem k neobvykle silnému blahodárnému efektu na naše játra je to pro mnohé z nás doslova lék k nezaplacení.

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ TAKÉ POMÁHÁ PROTI:

  • infekční mononukleóze
  • otravě léky nebo potravinami
  • následkům chemoterapie
  • poruchám krevního oběhu
  • nízkému krevnímu tlaku
  • migréně a závratím
  • alergiím
  • astmatu
  • depresi
  • nevolnosti při cestování

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ - LÉČIVÉ LÁTKY

V dřívějších dobách se k léčení neduhů používal ostropestřec mariánský ve formě listů a kořene, dnes jsou hlavní využitelnou částí semena, která se zpracovávají do čajů, olejů, kapslí, tinktur, tablet nebo směsí bylin.

K ČEMU JE DOBRÝ OSTROPESTŘEC?

Ostropestřec mariánský je bezesporu jeden z nejlepších prověřených přírodních léků na nemoci jater a jejich celkovou regeneraci. Vděčí za to látce zvané silymarin, jež je považována za jednu z nejefektivnějších, co se týče obnovy jaterní tkáně. Léčí tzv. tučná nebo ztvrdlá játra (cirhóza), ale také následky jejich infekčních zánětů, např. žloutenky. Účinky silymarinu jsou tak výrazné, že se úspěšně používá dokonce i pro regeneraci silně poškozených jater u drogově závislých a léčených alkoholiků, nebo lidí s poškozenými játry následkem dlouhodobého užívání syntetických preparátů, po chemoterapii nebo otravách jedy nejrůznějšího druhu, i např. po otravě houbami apod. Vhodné jsou i tam, kde k zanesení jater došlo buď v důsledku špatné výživy, nebo nadvýživy, tedy u lidí obézních. Zbavují naše tělo též např. dnes tak běžných chemických příměsí z potravin, které našim játrům při vysokém množství nepopiratelně škodí.

Všechny zmíněné účinky ostropestřce byly odborně prokázány mnohými studiemi a jeho blahodárný vliv na naše tělo je dnes běžně znám i lékařům, kteří ho také často doporučují svým pacientům.

ČAJ, TABLETY, OLEJ NEBO TINKTURA?

Ostropestřec mariánský by se měl pro opravdovou efektivnost užívat jako kúra – pravidelně po několik týdnů nebo měsíců, nejlépe opakovaně. Důležité je se během doby jeho aplikace vyvarovat požívání většího množství alkoholu a pokud možno omezit i užívání syntetických léků.

Otázkou je, jaký přípravek z této byliny zvolit. Chceme-li ji užívat preventivně, postačí nám čaj z drcených semen. Vzhledem k tomu, že silymarin není téměř rozpustný ve vodě, není však kůra nikterak intenzivní. Pokud jsou ale naše játra dlouhodobě zatěžována nevhodnou stravou, nadměrnou konzumací léků, alkoholu, kouřením nebo jsou vážněji poškozena nemocí nebo jedy, zvolíme radši tinkturu, nebo olej, které mají vyšší obsah silymarinu, tedy vyšší účinnost.

Vezmeme-li ale v úvahu, že některé ceněné látky obsažené v semenu jsou rozpustné ve vodě a jiné zase v oleji, je asi nejvhodnějším způsobem kombinace všech výše zmiňovaných přípravků.
Abychom však nemuseli všechny tyto způsoby pracně kombinovat, je nejefektivnějším způsobem konzumovat ve formě směsi tvořené z celých, jemně rozdrcených semen. Takto zpracovaný plod se bohužel nedá skladovat do zásoby. Jelikož semeno obsahuje téměř 30% oleje, směs velmi rychle žlukne a paradoxně pak může játrům spíše ublížit. Tomuto se dá zabránit smícháním s olejem a uchováváním směsi pod olejovou vrstvou. Tak se zamezí styku se vzduchem a žluknutí.


OSTROPESTŘECOVÁ BYLINNÁ PASTA 200ML

ostropestrecova-bylinna-pasta-200g-150x150Kvalitní, 100% přírodní a ručně vyráběnou ostropestřecovou bylinnou pastu zakoupíte v našem obchodě.

Obsahuje jemně drcená semena Ostropestřce mariánského, Fenykl, Lopuch, Libeček. Vše zalité slunečnicovým a olivovým olejem.

Více o produktu zde: Ostropestřecová bylinná pasta


BIČ NA JEDY A TOXINY

Látky obsažené v tomto vysoce léčivém bodláku fungují jako bič na jedy a toxické látky, které se nám v játrech usadily, ničí je a odbourává. Užíváním ostropestřce játra čistíme od těchto jedů a zároveň je regenerujeme a umožňujeme jim obnovit jejich nepostradatelnou funkci.

Protože ostropestřec nemá víceméně žádné závažné vedlejší účinky a neobsahuje pro játra škodlivé látky a chemické příměsi, které běžně najdeme u syntetických preparátů, je velmi bezpečnou volbou pro jejich léčbu. Může se užívat i tam, kde se nesmí podávat žádné syntetické léky se spoustou příměsí, jež by játra mohly nadále poškozovat.

POMOC PRO ALERGIKY A PROTI POTÍŽÍM S TRÁVENÍM

V některých případech dokáže ostropestřec snížit projevy alergií. Nefunguje v každém případě, jeho působení je potřeba individuálně vyzkoušet, ale jsou zaznamenány případy, kdy pomohl např. při senné rýmě nebo různých kopřivkách, vyrážkách apod.

Kúry z ostropestřce se doporučují i lidem s poruchou funkce trávení, především těm, kteří trpí nedostatečnou funkcí žlučníku. Dalšími známými účinky jsou např. mírné zvyšování krevního tlaku, někdy pomáhá i při bolestech hlavy, dokonce i při cestovní nevolnosti, jako jakýsi “přírodní kinedryl”.

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ SE V ŽÁDNÉ FORMĚ NEDOPORUČUJE:

  • těhotným a kojícím ženám
  • lidem s vysokým krevním tlakem
  • bez konzultace s lékařem osobám trpícím závažnými chorobami

Vedlejší účinky dlouhodobějšího užívání nejsou popisovány, pouze ve vzácných případech se v prvních dnech mohou projevit mírně projímavé účinky.