Zelené potraviny – Nová světová vlna stravování

Civilizace mění životní prostředí tak rychle, že se mu naše tělo nestačí přizpůsobit. Většina obyvatelstva naší Země žije v civilizačním stresu a ten je důsledkem nesouladu mezi naším organizmem a způsobem života.

Proto potřebujeme až několikanásobně více specifických živin jako kdysi. V dnešní stravě je však dostáváme v nedostatečném množství.

Všichni ti, kteří si to uvědomujeme, děláme dobře, když se nespoléháme už jen na potraviny, které nám poskytuje trh a sáhneme i po jiných zdrojích. V průběhu posledních dvou století došlo k tak rychlým změnám v životním stylu, ve složení stravy i ve stravovacích zvycích, že se tyto změny nutně musely dostat s naším „naprogramovaným“ metabolizmem do rozporu.

Navíc široká devastace životního prostředí způsobila obrovský nárůst zátěže na lidský organizmus. Tento vliv – nevídaný za 30 000 let lidské historie – jen těžko úplně chápeme a ještě méně si ho připouštíme. Rozhlédněme se ale kolem sebe. Výskyt respiračních, alergických a kožních onemocnění u dětí stoupá a stejně i citlivost na virózy a další nemoci. Ještě v první polovině minulého století jsme o dětské onkologii téměř neslyšeli. V současnosti jí stále přibývá, stejně jako onemocnění srdce, astmatů, cukrovky dokonce až nad 9 % ročně, což charakterizuje epidemii.

CO SE VLASTNĚ STALO?

ovzdušíKromě kvality vzduchu a vody se výrazně proti minulosti změnily i potraviny. Největší neuspokojené potřeby máme v nutriční hodnotě stravy. A i proto má značná část populace sklony k nadváze. Moderní věda proto dnes usilovně hledá ideální potraviny a zdravé nutriční doplňky, které by nás chránily před chorobami z nedostatku (osteoporóza, anémie, a pod.) a pomohly by znovu probudit náš imunitní systém, jakožto účinný štít proti civilizačním chorobám. Zdroj stravy, která zaručí průběžnou a pravidelnou detoxikaci od jedů, kterým se následkem devastace zemědělství a vůbec celé přírody nemůžeme ubránit (např. od dusičnanů a kadmia ze zeleniny až po olovo z vodovodního potrubí). Od začátku 21. století se však objevila i u nás cesta jak se z této situace postupně dostat. Je to pět minut před dvanáctou, když si domyslíme genetické dopady toho, co člověk dodnes vyprodukoval na záhubu dalších generací!

VYKROČME CESTOU „GREEN FOODS“ – ZELENÝCH POTRAVIN

ječmen nápojZelené potraviny nejsou z hlediska historie lidstva ničím novým. Jen jsme na ně zapomněli. Už pro Aztéky měla například modrozelená řasa Spirulina jako povzbuzující potravina takovou hodnotu, že jim sloužila jako platidlo. Zelené potraviny obsahují v přirozené synergické, tedy několikanásobně účinnější formě, všechny důležité nutriční látky jako vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny a enzymy. Zároveň zelené potraviny zabezpečují vysokou vnitřní očistu, která nám pomůže zprůchodnit střevní trakt a cévní systém a účinně hojit zánětlivé procesy v těle, o kterých často ani nevíme. Dodávají energii a posilují imunitní systém.

Tato „zelená cesta“ nepředstavuje asketickou cestu jen pro vyvolené. Vychází z poznatku, že největší vliv na zdraví má obsah talíře. Pravidelné užívání zelené stravy jej výrazně zhodnocuje. Přináší nutriční hodnotu a dokonce kofaktory, které dokáží vytěžit i z oblíbených Fast Foods více, než si dovedeme představit. Dokáží nejenom nasytit, ale tělo i očistit, detoxikovat, regenerovat, tlumit jeho překyselení a posilnit obranný systém člověka. Patří k nim cereální trávy, především mladý ječmen a zelené a modrozelené řasy. Všechny tyto přírodní potraviny obsahují vynikající zdroje živin, celé spektrum živých enzymů a zahrnují ozdravovací vlastnosti základních druhů zeleniny. Kromě toho má každá z nich díky specifickým látkám, které v sobě skrývají, navíc určité jedinečné vlastnosti. Obsahují tzv. fytonutrienty, které se nedají nahradit žádnou jinou potravinovou skupinou. Jsou na začátku potravinového řetězce a jejich smyslem existence je stát se dokonalou potravou.

JAK RYCHLE ZELENÉ POTRAVINY ÚČINKUJÍ?

Už po krátkém čase užívání spouštění v těle mnoho léčivých procesů. Například ze zeleného ječmene, z prášku z vylisované šťávy ječmenných listů, se dá připravit zázračný zelený nápoj, jedna kávová lžička nutričně odpovídá několika kusům zeleniny. V minulém století vědci objevili celé spektrum potřebných živin ve dvou velmi užitečných pravěkých sladkovodních řasách mikroskopické velikosti. Jsou jimi spirulina a chlorella. O jejich významu a důležitosti se u nás poměrně málo píše, a proto o nich zatím i málo víme. Přitom v mnoha zemích jsou dokonce zdrojem původní potravy jejich obyvatelů. Už před milióny let tvořily součást vodního planktonu a zachovaly se prakticky bez změn až do dnešních dní. Velmi dobře se jim daří jen v extrémně čistých a silně alkalických vodách subtropických oblastí. Existovat můžou jen v prostředí bez zatížení pesticidy a insekticidy. Můžeme tedy říci, že jsou to řasy nabité slunečním svitem a živinami z čisté vody.

ŠEST KLÍČOVÝCH VLASTNOSTÍ ZELENÝCH POTRAVIN:

  • sytí a čistí organizmus zároveň
  • jsou enzymaticky aktivní
  • jsou komplexní a pro tělo přirozené
  • jsou zásadotvorné
  • mají vysoký obsah chlorofylu
  • mají vysokou antioxidační aktivitu (ničí v těle rakovinotvorné buňky)

Zdroj: přeloženo do češtiny ze serveru http://www.zzz.sk/ (Autor: Katarína Horáková)