Co je chronická únava a jak se jí bránit

V mnoha případech je únava symptomem nějakého onemocnění, ale zřídka považujeme únavu za nemoc, protože únavou mnohdy trpí i lidé, kteří žádnou chorobou netrpí.

Normální je únava organismu jako jeho reakce na fyzickou, nebo psychickou zátěž, která je větší, než jsme zvyklí. Ale i tato únava se může změnit v chronickou.

Chronická únava může mít celou řadu důvodů. Měli bychom se tedy zaměřit na možné mechanismy, které spouštějí chronickou únavu proto, abychom lépe odhalili její skutečnou příčinu.

Ať má chronická únava jakékoliv příčiny, společným znakem je slabost, ztráta síly, konstantní únava, nedostatek motivace a poruchy koncentrace. Osoba trpící chronickou únavou s velkým úsilím začíná a končí svou práci. Jejími dalšími příznaky mohou být mdloby nebo ztráta vědomí, bušení srdce a časté závratě.

MEZI NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY PATŘÍ:

  • Metabolické a hormonální poruchy (např. anemie, diabetes, jaterní dysfunkce atd.)
  • Infekční nemoci (např. virová hepatitida, tuberkulóza, chřipka, malárie atd.)
  • Nemoci srdce a plic (např. ischemická choroba srdeční, srdeční arytmie, astma, zápal plic atd.)
  • Nežádoucí účinky léků (např. u antidepresiv, sedativ, antihistaminik, kortikosteroidů atd.)
  • Psychické problémy (deprese, úzkosti, drogová, nebo alkoholová závislost, poruchy příjmu potravy, ale také smutek a lítost)
  • Problémy se spánkem (nespavost, narkolepsie, při práci na noční směny, v těhotenství atd.)
  • Vážná nemoc, nebo léčebné procedury, které s ní souvisí (rakovina, chemoterapie, radioterapie, lupus, revmatické choroby atd.)

ÚNAVA A ŽIVOTNÍ STYL

Prozatím jsme mluvili o možných příčinách chronické únavy, které jsou způsobeny nemocí, ale ve většině případů je chronická únava důsledkem nesprávného životního stylu.

Únava a stav imunitního systému spolu velmi úzce souvisí. Pokud imunitní systém nestačí – například kvůli hromadění toxinů v těle, pak je nucen vydávat veškerou energii k tomu, aby byla zachována funkce životně důležitých orgánů. V tomto případě se pak únava stává chronickou.

Je všeobecně známo, že lidé, kteří se starají o svůj životní styl, jsou zcela uvolnění a plni energie. V některých případech může být chronická únava odstraněna efektivní detoxikací organismu, takže není potřeba žádného speciálního zacházení.  Postačí totiž, když odstraníme těžké kovy z těla, protože ty velmi zhoršují náš imunitní systém. K tomu ideálně slouží všechny zelené potraviny, které obsahují velmi mnoho antioxidantů.

Vyčerpání může být také způsobeno dehydratací. Většina z nás nevěnuje pozornost kvalitě a množství tekutin, takže konzumujeme nápoje, které obsahují velké množství cukru a toxinů, které jsou absolutně nevhodné pro hydrataci organismu. Dlouhodobá únava může být odstraněna tak, že denně vypijeme 2 litry čisté vody, nebo nesycené minerální vody, ke kterým si přidáme ještě mladý ječmen, který navíc očišťuje organismus od toxinů.

TRPÍ NÁŠ IMUNITNÍ SYSTÉM

Stav imunitního systému je do značné míry závislý na našem stravování. Chronická únava se totiž může také dostavit, pokud máme nedostatek energie a živin. V tomto případě únavu můžeme odstranit tak, že tělu poskytneme živiny bohaté na vitamíny a vlákninu, která pomáhá v procesu trávení, přitom ale dál nezatěžuje naše tělo.  Jedním z největších a nejlepších zdrojů vlákniny je například chlorella, obrovské množství živin nám dodá spirulina.

Je také zapotřebí důkladnější očista střev, protože stěny tlustého střeva obsahují toxické kaly, takže živiny nemohou být dobře absorbovány. Nejšetrnější a nejlepší způsob, jak očistit střeva, je konzumovat chlorellu, k posílení imunitního systému nám pomůže spirulina. Velké množství lidí uvádí, že právě konzumace zelených potravin je zbavila několikaleté chronické únavy téměř ze dne na den, takže rozhodně stojí za to, vyzkoušet jejich sílu.

Kromě výše uvedených požadavků pomáhají k odstranění chronické únavy také pravidelné fyzické aktivity, relaxace a vyhýbání se stresu.

S těmito poznatky bychom měli snadněji určit příčinu chronické únavy, takže bychom se jí měli co nejrychleji zbavit. Únava by totiž neměla být běžnou součástí našeho života!