Zelenými potravinami proti osteoporóze!

Osteoporózou neboli řídnutím kostí trpí v České republice osm procent dospělé populace, zhruba 750 000 lidí. Počty nemocných rok od roku narůstají, a to v důsledku špatného stravování, nedostatku vitamínu D, stresové zátěže a v nedostatku pohybu. Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu – prvku, který přebývá ve většině potravin.Osteoporózou neboli řídnutím kostí trpí v České republice osm procent dospělé populace, zhruba 750 000 lidí. V drtivé většině postihuje ženy po menopauze, tedy nad padesát let. „Pouze jedna pětina z takto postižených se léčí,“ řekl Právu profesor Vladimír Palička, přednosta Ústavu klinické biochemie a diagnostiky Lékařské fakulty a FN v Hradci Králové v průběhu mezinárodní konference o osteoporóze.

Profesor Palička tvrdí, že nejvážnějším důsledkem řídnutí kostí je zlomenina krčku stehenní kosti, která ročně postihne 18 tisíc lidí v ČR, z toho 3600 z nich do roka zemře. „Praktičtí lékaři by více měli dbát na osteoporózu a nepodceňovat některé z příznaků, například bolesti v zádech, hrbení postavy nebo zmenšování výšky u žen po padesátce,“ soudí profesor. Takový pacient by měl být odeslán na speciální vyšetření.

V ČR ale není dostatek potřebných přístrojů, které dovedou přesně diagnostikovat úbytek kostní hmoty. Zatímco na Slovensku jich je 14 na milión obyvatel, v ČR jen pět na stejný počet obyvatel.
Osteoporóza je podle profesora Paličky a profesora Juraje Payera, který předsedal zmíněné konferenci, civilizační choroba. Počty nemocných rok od roku narůstají, a to v důsledku špatného stravování, nedostatku vitamínu D, který je hlavně v mléčných výrobcích, stresové zátěže a v nedostatku pohybu.

Protože už i malé děti mají nedostatek pohybu a špatně se stravují, dá se očekávat, že v budoucnu budou počty nemocných vyšší a věk, kdy osteoporóza člověka postihne, už nebude hlavně po padesátce, ale i dříve. Pokud nechcete čekat, až toto onemocnění potká i Vás, zkuste se dozvědět více o zelených potravinách, pomůžou Vám.