Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25. Toto označení se používá pouze pro velké a lahodné mandle nadstandardní kvality. Loupané mandle jsou lépe stravitelné a někteří jim dávají přednost pro krémovější chuť.
I když jsou mandle složeny z více než 50 % tuků (52 g ve 100 g), jedná se hlavně o mononenasycené (34 %) a polynenasycené (11 %) mastné kyseliny, které jsou zdravé pro naše srdce. I když mají energetickou hodnotu (2649kj ve 100 g), jsou doporučovány při hubnutí a jsou častým základem receptů z low-carb diety. Mandle obsahují hodně vlákniny (12 g ve 100 g), proteinu (18, 3 g bílkovin ve 100 g) a řadu antioxidantů, které naše tělo potřebuje. Naturální mandle jsou také zdrojem hořčíku vitamínů B2 a E.
Jsou lepší loupané či neloupané mandle?
Loupané mandle jsou lépe stravitelné a tělo z nich jednodušeji čerpá antioxidanty a zdraví prospěšné látky. Na druhou stranu ve slupce mandlí je nejvíce antioxidantů z celé mandle. Obě varianty mají svoje plusy a výběr je pouze na Vás.
Kde mandle rostou
Mandlovník je původem ze severní Afriky a Asie. Pokud chcete ale mandloň vidět, stačí si ale zajet na Moravu. Na jejich export do světa se specializuje Kalifornie, odkud pochází většina (kolem 80 %) mandlí a patří k nejlepším na světě. Pěstují se ale také i v Austrálii, Chile nebo Španělsku. Mandloň vypadá jako rozložitý, hustý keř, který na jaře nádherně bíle a růžově kvete. Mandloň si potrpí na teplo, nesnáší velké vlhko a zimu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.