Mladý ječmen – nápoj nejen pro gladiátory

mladý ječmenVe starém Římě gladiátoři konzumovali mladý ječmen úplně stejně, jako my dnes jíme různé doplňky stravy bohaté na živiny. Mezi lidmi se gladiátorům běžně říkalo „bordearii“, což vlastně znamená „pojídači mladého ječmene“, ale jim to nevadilo, protože moc dobře věděli, co, a proč to dělají. Potraviny a nápoje obohacené o mladý ječmen totiž znamenaly, že gladiátoři měli daleko větší sílu nejen k boji v aréně, ale i v boji s častými zraněními.Sušený prášek ze šťávy mladého ječmene byl tenkrát považován téměř za zázračný a božský pokrm, což mu zůstalo dodnes. V dnešní době už ale díky studiím víme, proč je mladý ječmen tak unikátní, proč se mu říká “zelená krev“, a proč byl tak hojně užíván od pradávna lidmi, kteří potřebovali sílu, nebo energii k regeneraci organismu.

Mladý ječmen – gejzír vitamínů a stopových prvků

Sušená šťáva z mladého ječmene není jen doplněk stravy, který má pokrýt chybějící vitamíny v každodenní stravě. Je totiž mnohem víc. Sklenice nápoje vyrobeného ze lžičky sušeného mladého ječmene nám dodává tolik vitamínů, minerálů a enzymů, jako například celá hlávka brokolice.

Jak vědci zjistili, mladý ječmen obsahuje 25 krát více draslíku, 37 krát více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku a pět krát více železa, než běžná pšenice. Obsahuje vitamíny C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kyselinu listovou a draslík.

Vápník v něm obsažený posiluje kosti, k prevenci a léčbě anémie slouží železo, na prevenci svalových křečí a ke zmírnění účinků stresu je výborný hořčík, tělesnou odolnost zvyšuje mangan a zinek s křemíkem posilují vlasy a nehty.

Šťáva z mladého ječmene je také bohatá na selen, který nás chrání před volnými radikály a zabraňuje rakovině, nebo na vlákninu, která snižuje chuť k jídlu, ale také pročišťuje trávicí trakt od toxických látek v tlustém střevě.

Bojovník chlorofyl

Co dělá mladý ječmen hvězdou mezi dalšími potravinami, je vysoký obsah chlorofylu v něm obsaženém. Ten má podobné složení jako hemoglobin, a jak vědci zjistili, tak chlorofyl stimuluje srdce, cévní systém, střeva, dělohu a plíce. Chlorofyl je tak efektivní, že je opravdu těžké srovnávat ho s jinou látkou.

Chlorofyl je mocná zbraň v boji proti mnoha chorobám, protože má protizánětlivé a dezinfekční účinky, bojuje s anaerobními bakteriemi, léčí dásně, herpes a bolest v krku. Potíráním nápojem z mladého ječmene se daleko rychleji hojí rány, popáleniny, nebo například vředy.

Král antioxidantů

Mladý ječmen má velmi účinné antioxidanty, jejichž činnost proti volným radikálům je 500 krát větší než dokáže vitamin E. Proč je to tak důležité? Protože volné radikály jsou zodpovědné nejen za stárnutí organismu, ale do značné míry i za tvorbu bronchiálního astmatu, Parkinsonovy choroby, ale především rakoviny. A mladý ječmen pomáhá zpomalit všechny patogenní procesy.

To ale zdaleka není vše. Podle vědců z University of Tokyo mají molekuly, které jsou ve šťávě ze zeleného ječmene obsaženy, jedinečnou schopnost obnovit buněčnou DNA. Znamená to, že šťáva dokáže regenerovat poškozené geny a může také obnovit poškozenou strukturu naší pokožky.

Mladý ječmen je k nezaplacení při onemocnění kůže, protože napomáhá zlepšit akné, ekzémy, atopickou dermatitidu, nebo leukopatii.

Další důležitou vlastností je to, že je schopen dobře zvládnout překyselení těla, což je mor naší doby. Je vysoce zásadotvorný, takže udržuje rovnováhu pH v těle, která velmi ovlivňuje vznik mnoha moderních civilizačních chorob.

Jak se mladý ječmen konzumuje?

Pít šťávu z mladého ječmene není stejné jako si nasekat mladé rostlinky do salátu, nebo je pojídat jen tak. Tato šťáva je prášek z mladých rostlinek ječmene, které se ještě před vznikem prvního kolénka pokosí, vylisují a získaná šťáva se velmi rychle, při teplotě 31°C vysuší, takže naší jedinou prací je si prášek rozmíchat ve vodě. A kde se v mladém ječmeni bere tolik síly?

Příroda to má zařízené tak, že už mladé rostlinky mají všechny látky dospělých rostlin, jenže jsou vysoce koncentrované, a proto jsou mnohem účinnější než u odrostlých rostlin. Je to dané tím, že některé vitamíny, minerální látky a další složky jsou „spotřebované“ v procesu růstu.

Jak již bylo řečeno, ječmen se suší velmi rychle při nízké teplotě, takže jeho zbytečnou oxidací nedochází ke snížení nutriční hodnoty výrobku. Díky tomu se podaří udržet maximální hodnotu vitamínů a dalších důležitých látek, které jsou zničeny při klasickém zpracování.

Jako „bonusové body“ k výhře si mladý ječmen může připočítat i to, že se rostlinky určené ke zpracování pěstují v biologicky čistých oblastech, nejsou geneticky modifikované a hotový produkt je bez umělých přísad, jakéhokoliv aroma, konzervačních látek a barviva.

Nyní už tedy víme, jak to s mladým ječmenem je. Kromě toho jsme se ale dozvěděli, že gladiátoři nebyli jen silní, ale taky chytří, protože dokázali používat “zdravý selský rozum“. Máloco totiž dává takový smysl, jako právě šťáva z mladého ječmene. A my? My, na rozdíl od nich, máme tu výhodu, že víme, co vedle mladého ječmene dokáže například chlorella, nebo spirulina, takže na nás zůstala jediná činnost – jíst a jíst zelené potraviny.


copyscape-seal-black-120x100Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.

Plagiátorství je softwarově hlídáno a každé zjištění bude postihováno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!