Správné pH organizmu – klíč ke zdraví

Tajemství pH organismu

Vzhledem k tomu, že pH zdravého organismu má být mírně zásadité, přitom se denně krmíme potravinami a nápoji, které nám tělo zamořují kyselinami a toxiny, tak není divu, že mnoho z nás trpí v lepším případě chronickou únavou a bolestmi hlavy, v horším případě daleko závažnějšími onemocněními ve formě rakoviny, cukrovky, nebo kardiovaskulárními problémy.

Krev by měla mít pH mezi 7,35 až 7,45, přičemž ideální hodnota pH je 7,4. Kolísání pod 6,8 a nad 7,8 může vést až ke smrti. Stává se to ale velmi zřídka, protože se naše tělo stále snaží udržet hladinu pH v normálním rozmezí. Zajímavé je, že se díky životnímu stylu téměř nevyskytuje, že by měli lidé organismus příliš zásaditý.

Ostropestřec mariánský – záchrana pro naše játra

ostropestřec mariánskýOstropestřec mariánský je velice dekorativní a vzrostlý bodlák, který je ozdobou každé zahrady. Pro potěšení oka i léčebné účely se pěstuje i u nás, je vcelku nenáročný na podmínky, ale nejlépe se mu bude dařit na místě s dostatkem slunce. Vyskytuje se jako letnička nebo dvouletka, jež kvete až druhým rokem. Jeho květy mají purpurovou barvu, jak ji známe u většiny bodláků. Ostnaté listy této rostliny mají typické bílé žilkování, podle kterého také ostropestřec nejlépe poznáme.

Antioxidanty – naše tajná zbraň

antioxidantyBez kyslíku nemůžeme žít, protože ho potřebuje úplně každá buňka v našem těle, takže to příroda zařídila tak, že dýcháním vzduchu se do našich buněk dostávají molekuly kyslíku. Ve středu každé buňky jsou mitochondrie, které bychom mohli srovnat s malinkými elektrárnami. Ty, pokud dostanou palivo ve formě kyslíku a glukózy, tak ho “spálí“, čímž pro nás vytvoří energii. A přesně tato energie je zárukou života. Řada věcí ale může v našem těle to správné fungování narušovat. Tím se snižuje kvalita života a naše obranyschopnost. Následně trpí především naše zdraví, které stále bereme jako samozřejmost až do chvíle, kdy se stane něco vážného. A přesně proto přicházejí na řadu antioxidanty.

Co jsou flavonoidy a kde je najdeme?

flavonoidyFlavonoidy jsou organické chemické sloučeniny, které najdeme ve všech zelených potravinách, ovoci, zelenině a bylinkách. Chrání buňky před volnými radikály, brání růstu nádorových buněk, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám.

Tyto sloučeniny najdeme hlavně v mladém ječmeni, spirulině, chlorelle, celeru, zeleném čaji, brokolici, zelí, hroznovém vínu, cibuli, červeném vínu a kakau.

Co nám dává vitamín B12 a kde ho najdeme?

Vitamín B12Stejně, jako ostatní vitamíny skupiny B, tak se vitamín B12 podílí na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin v našem organismu. To ovlivňuje náš energetický metabolismus, což má významný vliv na svaly, usnadňuje přeměnu železa a podporuje chuť k jídlu, takže se často doporučuje pro ty, kteří bojují s nechutenstvím. Neméně důležité je ale i to, že zabraňuje anémii a podílí se na tvorbě červených krvinek. Role vitaminu B12 v těle je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin potřebných pro kostní dřeň, která produkuje nové krevní buňky.

Co je dezintegrace chlorelly?

Dezintegrace chlorellyChlorella je mezi lidmi stále oblíbenější. S její oblibou ale vzrůstá i počet diskuzí, článků a dohadů o tom, která chlorella je nejlepší, nebo proč je ta, či ona levnější. My se spolu blíž podíváme na pojem dezintegrace, tj. “dezintegrovanou chlorellu“.

Chlorella pomáhá organismu bojovat proti jeho detoxikaci a celkově povzbuzuje zdraví. Bez dezintegrace má ale jen hodnotu vlákniny, protože náš organismus z ní nedokáže vytěžit ty nejcennější látky, které chlorella obsahuje.

Superpotraviny – jsou opravdu tak super?

SuperpotravinyDnes jsou populární, slyšíme o nich na každém kroku a ti, kteří je vyzkoušeli, si je nemůžou vynachválit. Ano, jde o tzn. superpotraviny nebo zelené potraviny. Ale co to vlastně je a k čemu je to dobré? Víte, jaké superpotraviny jsou pro vás vhodné a které z nich stojí za vyzkoušení?

Ať už superpotraviny vyzkoušíte jako samostatnou součást jídelníčku a nebo je zamícháte do ovesné kaše, jogurtu, koktejlu nebo přesnídávky, jde o hodnotné potravinové doplňky, které pomáhají nahrazovat absenci zdravých produktů na našem trhu (ne, rajčata ani papriky ze supermarketu nám opravdu vitamíny nedoplní) a po kterých se budeme cítit lépe.

Co je chronická únava a jak se jí bránit?

chronická únavaV mnoha případech je únava symptomem nějakého onemocnění, ale zřídka považujeme únavu za nemoc, protože únavou mnohdy trpí i lidé, kteří žádnou chorobou netrpí.

Normální je únava organismu jako jeho reakce na fyzickou, nebo psychickou zátěž, která je větší, než jsme zvyklí. Ale i tato únava se může změnit v chronickou.

Oslabená imunita – víte, jak ji posílit?

oslabená imunitaNáš imunitní systém chrání tělo před nemocemi způsobenými patogeny z vnějšího světa, jako jsou např. bakterie a viry, ale i před těmi, které bují uvnitř, tedy před rakovinnými buňkami. Velmi důležitou roli v imunitním systému hraje tlusté střevo. V jeho záhybech žijí miliardy prospěšných mikronů proto, aby zajistily, že náš imunitní systém může neutralizovat škodlivé patogeny.  Je také třeba poznamenat, že tlusté střevo ovlivňuje práci například srdce, plic, žaludku, nebo jater.

Antibiotika – pomocníci nebo škůdci?

antibiotikaAntibiotika jsou látky, které mají schopnost buď bakterie zabíjet (baktericidní), nebo potlačit jejich růst (bakteriostatické).  Jednoduše řečeno jsou antibiotika všechny léky, které působí na bakterie a pomocí kterých se léčí infekce vyvolávané těmito mikroby. Mechanismy působení antibiotik jsou různé. Mohou ovlivňovat syntézu buněčné stěny, nebo zasahovat tak, že zabraňují buněčnému dělení.