Detoxikace organizmu – o čem to vlastně je?

detoxikaceKaždé tělo je jiné, a proto neexistuje univerzální způsob, jak ho očistit od toxinů. Ty pocházejí především z toho, co jíme a co dýcháme. Některé z nich jsou ale produkovány přímo v těle při dělení buněk. Velký význam má členění tukových buněk, ze kterých se uvolňují toxiny, které se v nich dříve uložily. Z tohoto důvodu náhlé “vysypání“ takového odpadu, například při rychlém hubnutí, může představovat

hrozbu pro rovnováhu našeho těla. Tato rovnováha je přitom základním předpokladem dobrého zdraví a dlouhověkosti.

Kromě toho je bohužel většina potravin, které běžně nakupujeme v prodejnách, plných konzervantů, umělých aromatických látek, barviv a různých dochucovadel, takže se denně živíme potenciálně škodlivými, ve velkém množství dokonce i toxickými látkami. To jsou důvody, proč bychom měli detoxikaci organismu začít u trávicího traktu.

Dejme si pozor na játra

Celou situaci s jídlem nezlepšujeme ani tím, že stále častěji užíváme léky, které velmi negativně ovlivňují biologickou rovnováhu střevní mikroflóry, což vede k vnitřní nerovnováze organismu. To vše brání řádnému fungování těla a sekundárně snižuje jeho schopnost samočištění.

Právě z toho důvodu bychom se měli zaměřit na jejich detoxikaci, což je skupina biochemických reakcí, které přeměňují toxické chemické látky v méně nebezpečné částice, které mohou být snadno vylučovány z buněk. Klíčovým orgánem v procesu detoxikace jsou právě játra a problémy s nimi vznikají především v důsledku dietních chyb.

Steatóza, neboli ztučnění jater podporuje přetížení a zhoršení jaterních funkcí. Vzniká především kvůli nadměrnému příjmu rafinovaných škrobnatých potravin (zejména z bílé mouky), rafinovaných cukrů, nasycených tuků, tučného masa a alkoholu.

K závažnému zatížení jater dochází kromě potravin také chemickým znečištěním, těžkými kovy, pesticidy, dusičnany a dusitany (např. v párcích), antibiotiky, nebo reziduí veterinárních léčiv. Každý den se s nimi játra musí vyrovnat, což v konečném důsledku už nejsou schopna efektivně plnit.
Další hrozbou pro játra jsou běžně se vyskytující virové infekce, které mohou výrazně snížit účinnost tohoto orgánu.

Nejvíce přírodních antioxidantů, které játrům pomohou, je obsaženo v zelených potravinách. Chlorella a spirulina obsahují totiž aminokyseliny, které pomáhají odstraňovat těžké kovy, což jsou jedny z největších hrozeb pro celý organismus, nejen pro játra. Kromě zelených potravin bychom se měli ale také zaměřit na to, co jíme a vyhýbat se potravinám z rizikových skupin (sladkosti, sladké vody, uzeniny).

K detoxikaci jater je kromě zelených potravin také ideální extrakt z červené řepy, z petržele, z ostropestřce mariánského, z pampelišky nebo z kurkumy (lze použít kari koření). Pokud neholdujete nápoji z mladého ječmene (jeho příprava je otázkou minuty), můžete pít i zeleninové šťávy vlastní výroby. Zkuste kombinaci: kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku a trochu bílé a červené cibule se špetkou zázvoru a kari koření. Šťávy se dostanou do krevního oběhu během několika minut a tělo se zaplaví obrovským přílivem vitamínů, minerálů, fytoživin, enzymů a detoxikace se urychlí. Zeleninové šťávy nebo nápoj z mladého ječmene je ideální konzumovat nejlépe po celé období detoxikace.

U starších lidí jsou tyto procesy méně efektivní. Mimo jiné to je proto, že léky s vedlejšími účinky se v této věkové skupině vyskytují daleko častěji. To je jeden z důvodů, proč by měli starší lidé provádět detoxikaci častěji, v ideálním případě konzumovat zelené potraviny (mladý ječmen, chlorella) preventivně.

Pročištění střev

Zdravá střeva jsou kolonizována bakteriemi, které podporují trávení a vstřebávání potravin, ale fungují i při výrobě stolice. Ve stolici se tělo zbavuje nejen nestrávené potravy, ale i spousty zbytečných látek ve formě toxinů a biologicky neaktivních metabolitů. Jsou také jediným kanálem, kterým se vylučují sloučeniny rozpustné v tucích, díky kterým, bez ohledu na věk, vzniká nežádoucí zácpa.

Správná funkce střev závisí na přítomnosti přirozené mikroflóry v nich, takže pokud je zničena, nebo změněna, nastávají obtíže při průchodu stolice, což také vede k intoxikaci organismu a může vést k rozvoji různých onemocnění jako je třeba obezita, nebo metabolický syndrom.

K detoxikaci trávicího traktu je nejvhodnější chlorella, která obsahuje velké množství vlákniny. Ta nejen, že čistí tlusté střevo, ale stěny tlustého střeva dokáže zbavit uložených toxických usazenin, takže ty jsou pak schopny vstřebávat daleko více živin. Mimo to má chlorofyl v ní obsažený příznivý vliv na sliznice, čímž napomáhá obnovit rovnováhu střevní mikroflóry.

Délka detoxikace střev a trávicího traktu závisí především na tom, zda se po jejím ukončení stravujeme tak, aby naše jídlo bylo bohaté na vlákninu. Chlorella se může užívat dlouhodobě, protože není návyková a ani se s ní nelze předávkovat. Kromě toho, že dodává potřebnou vlákninu, tak udržuje střevní trakt v rovnováze a optimálním stavu.

Výživový specialista doporučuje vypočítat, kolik času potřebujete na detoxikaci vašeho organismu, a to pomocí jednoduchého vzorce: váš věk vydělte číslem 10 a vyjde vám doba v počtu měsíců, u 50 letého člověka je to tedy 50:10= 5 měsíců.

 


copyscape-seal-black-120x100Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.

Plagiátorství je softwarově hlídáno a každé zjištění bude postihováno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!