Antioxidanty – naše tajná zbraň

antioxidantyBez kyslíku nemůžeme žít, protože ho potřebuje úplně každá buňka v našem těle, takže to příroda zařídila tak, že dýcháním vzduchu se do našich buněk dostávají molekuly kyslíku. Ve středu každé buňky jsou mitochondrie, které bychom mohli srovnat s malinkými elektrárnami. Ty, pokud dostanou palivo ve formě kyslíku a glukózy, tak ho “spálí“, čímž pro nás vytvoří energii. A přesně tato energie je zárukou života. Řada věcí ale může v našem těle to správné fungování narušovat. Tím se snižuje kvalita života a naše obranyschopnost. Následně trpí především naše zdraví, které stále bereme jako samozřejmost až do chvíle, kdy se stane něco vážného. A přesně proto přicházejí na řadu antioxidanty.

Radikální škůdcové – volné radikály

Při zpracování kyslíku na energii  se asi 5 procent jeho částic vymkne kontrole a uvolňuje se ve formě tzv. volných radikálů. Volný radikál je atom kyslíku, kterému se někde „zatoulal“ jeden elektron. V takovém případě ztrácí atom kyslíku svoji rovnováhu a snaží se tento nedostatek napravit tím, že ve svém okolí „ukradne“ první volný elektron. Tak se sice on stává zase plnohodnotným, ale z „chudinky okradeného“ se stává volný radikál, který svoji ztrátu nahrazuje atomem čehokoliv, co najde v nejbližším okolí. Spokojí se klidně i s proteiny, nebo tuky z našich buněk, čímž ničí naše zdraví.

Volné radikály se tvoří především při zpracování kyslíku na energii, ale na jejich vznik má vliv i mnoho dalších faktorů. Jejich tvorbu totiž podporuje také kouření, dýchání vzduchu znečištěného výfukovými plyny, intenzivní slunění, nadměrná konzumace alkoholu, užívání velkého množství léků, stres, únava, konzumace grilovaných pokrmů, nebo uzenářských výrobků. Ve výčtu by se dalo pokračovat ještě dlouho, ale když to vezmeme zjednodušeně, tak jsou volné radikály spojené s moderním stylem života.

Když je naše v našem organismu hodně volných radikálů, tak je daleko více vystaveno riziku vzniku vážných onemocnění. Jedná se například o rakovinu, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu, arteriosklerózu, šedý zákal, lupénku, různé alergie, nebo žaludeční vředy.

Antioxidant – První pomoc od Matky přírody

Naštěstí proti volným radikálům nejsme úplně bezmocní. Naše tělo samo produkuje řadu enzymů, jejichž úkolem je likvidace destruktivních atomů. Když je ale volných radikálů velmi mnoho, tak se s nimi naše tělo nedokáže vyrovnat.  Můžete si však pomoci tím, že organismu poskytneme antioxidanty. Patří mezi ně například vitamíny A, C, E, koenzym Q10, karotenoidy (beta-karoten, lutein, lykopen).

Antioxidanty putují našim tělem a dobrovolně dávají volným radikálům ten jejich chybějící elektron. V důsledku toho se radikály neutralizují, takže už nemusí hledat chybějící elektron a ničit vše, co je kolem nich. Tak se z radikálů stávají neutrální molekuly, které jsou vylučovány z těla. Vzhledem k tomu, že se z antioxidantu nestane volný radikál, tak nehrozí řetězová reakce.

Toto je tedy princip antioxidantů, které chrání zdravé buňky před poškozením. Chceme-li účinně fungovat, je potřeba jim poskytnout další podporu ve formě minerálních látek jako je selen, zinek, železo, mangan a měď.

Všechny tyto antioxidanty jsou obsaženy v chlorelle, mladém ječmeni a spirulině. Jednotlivě najdeme antioxidant v rybízu, paprice, petrželové nati, růžičkové kapustě, křenu, brokolici, květáku, jahodách, kedlubnách, rostlinných olejích, mandlích, mořských rybách, mléku, ječmeni, rajčatech a produktech z nich, hovězích játrech a srdcích, citrusových plodech a vejcích. Pamatujme ale na to, že jsou v nich opravdu jen částečně, takže je dobré tyto potraviny kombinovat. Nemůžeme totiž počítat s tím, že když sníme půl kila hovězích jater, tak se zbavíme všech volných radikálů!

Existují různé názory na to, zda tělo lépe vstřebává antioxidanty z přírodních zdrojů (např. potraviny), nebo syntetické (prášky). Všichni odborníci se ale shodují na jedné věci. Pokud budeme vést zdravý životní styl a naše strava bude obsahovat zelené potraviny, superpotraviny, zeleninu, ovoce a olivový olej, tak si naše tělo udělá celou armádu na boj proti volným radikálům. Pokud ale hřešíme a jíme potraviny bohaté na volné radikály, tak musíme pamatovat na navýšení antioxidantů ve formě zeleniny, nápoje z mladého ječmene, nebo ovocných šťáv.


copyscape-seal-black-120x100

Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.

Plagiátorství je softwarově hlídáno a každé zjištění bude postihováno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!